Postupak prerade dunavske vode - Vodovod grada Vukovara
Na vrh stranice
Kontaktirajte nas
Vodovod grada Vukovara d.o.o
Jana Bate 4
Vukovar
email: vgv@vgv.hr
tel: 0800 85 87

Postupak prerade dunavske vode

Korak 1.

Zahvat sirove vode iz Dunava vrši se putem kaptažnog bunara koji se nalazi na desnoj obali Dunava. U njemu se nalazi usisni cjevovod sa usisnim košarama.

Kaptažni bunar
Kaptažni bunar
Korak 2.

Iz kaptažnog bunara voda se dovodi do strojarnice. U strojarnici se nalaze crpke koje vuku vodu iz Dunava i potiskuju na sljedeće faze prerade. U strojarnici su smještene i crpke koje prerađenu, gotovu pitku vodu potiskuju u vodovodnu mrežu.

Osim crpki u strojarnici se nalaze mjerači protoka i mjerači tlaka kako bi crpke mogle raditi automatski i održavati konstantan tlak u mreži.

Korak 3.

Dunavska voda se iz strojarnice vodi na akcelatore. Na ulazu u akcelatore sirovoj vodi dodaje se sredstvo za koagulaciju. Kao koagulant koristi se aluminij-sulfat. Doziranje se vrši proporcionalno protoku.

U slučaju potrebe vodi se uz aluminij-sulfat dodaje i bakar-sulfat (modra galica - plavi kamen).

Korak 4.

Ovako pomiješana dunavska voda s koagulantom dovodi se na akcelatore gdje se odvija proces bistrenja. U njima se usporenim protokom vode sistemom cirkuliranja stvara lebdeći sloj flokula koji dalje stvara nove flokule koje se kao inaktivni mulj zbog sve veće težine talože na dnu. Mulj se pomoću zgrtača skuplja u centralnom najnižem dijelu te se ispušta u Dunav. Bistra voda s površine akcelatora preljeva se preko češljeva u radijalno postavljene žljebove i odvodi na filtraciju.

Korak 5.

Filter polja su izvedena kao multimedijalni filtri s filterskom ispunom od kvarcnog pijeska i hiodroantracita. Donji sloj je kvarcni pijesak, a iznad njega se nalazi sloj hidroantracita. Procesom filtracije eliminiraju se sve zaostale nečistoće, proces filtracije obavlja se dubinski zbog različite granulacije hidroantracita i kvarcnog pijeska. Kako je hidroantracit veće granulacije, zadržava samo krupnije nečistoće. Finije nečistoće prolaze kroz njega do finije granuliranog kvarcnog pijeska i ondje se zadržavaju. Filtrirana voda odvodi se u bazen pitke vode gdje se na ulazu u bazen dezinficira. Takva, gotova pitka voda se preko crpki u strojarnici distribuira u vodovodnu mrežu potrošačima.

Naše mrežne stranice koriste internet kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Korištenjem stranica prihvaćate pravila privatnosti o kojima možete više saznati putem rubrike