Postupak prerade podzemne vode - Vodovod grada Vukovara
Na vrh stranice
Kontaktirajte nas
Vodovod grada Vukovara d.o.o
Jana Bate 4
Vukovar
email: vgv@vgv.hr
tel: 0800 85 87

Postupak prerade podzemne vode

Korak 1.

Zahvat podzemne vode vrši se putem 7 zdenaca koji se nalaze na oko 6 kilometara udaljenosti od pogona za proizvodnju vode.

Korak 2.

Voda iz zdenaca transportita se cjevovodom na aerator s Raschigovim prstenima gdje se u protustruji uvodi zrak. Time se voda iz zdenaca obogaćuje kisikom potrebnim za oksidaciju željeza, nitrifikaciju amonijaka, otplinjavanje prisutnog sumporovodika a djelomično i ugljičnog dioksida.

Korak 3.

Podzemna voda se sa aeracije vodi na akcelatore. Na putu do akcelatora sirovoj vodi dodaju se dodatna sredstva za oksidaciju (KMnO4), sredstva za pospješivanje procesa koagulacije i flokulacije - otopine FeCl3 i polieliktrolit. Doziranje se vrši proporcionalno protoku.

Korak 5.

Sljedeća faza je bistrenje vode koje se odvija na akcelatorima. U njima se usporenim protokom vode sistemom cirkuliranja stvara lebdeći sloj flokula koji dalje stvara nove flokule koje se kao inaktivni mulj zbog sve veće težine talože na dnu. Mulj se pomoću zgrtača skuplja u centralnom najnižem dijelu te se ispušta u Dunav. Bistra voda s površine akcelatora preljeva se preko češljeva u radijalno postavljene žljebove i odvodi na filtraciju.

Korak 6.

Filter polja su izvedena kao multimedijalni filtri s filterskom ispunom od kvarcnog pijeska i hiodroantracita. Donji sloj je kvarcni pijesak, a iznad njega se nalazi sloj hidroantracita. Procesom filtracije eliminiraju se sve zaostale nečistoće, proces filtracije obavlja se dubinski zbog različite granulacije hidroantracita i kvarcnog pijeska. Kako je hidroantracit veće granulacije, zadržava samo krupnije nečistoće. Finije nečistoće prolaze kroz njega do finije granuliranog kvarcnog pijeska i ondje se zadržavaju. Filtrirana voda odvodi se u bazen pitke vode gdje se na ulazu u bazen dezinficira. Takva, gotova pitka voda se preko crpki u strojarnici distribuira u vodovodnu mrežu potrošačima.

Naše mrežne stranice koriste internet kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Korištenjem stranica prihvaćate pravila privatnosti o kojima možete više saznati putem rubrike