Postupak prerade podzemne vode - Vodovod grada Vukovara
Na vrh stranice
Kontaktirajte nas
Vodovod grada Vukovara d.o.o
Jana Bate 4
Vukovar
email: vgv@vgv.hr
tel: 0800 85 87

Postupak prerade podzemne vode

Korak 1.

Zahvat podzemne vode vrši se putem 7 zdenaca koji se nalaze na oko 6 kilometara udaljenosti od pogona za proizvodnju vode.

Korak 2.

Voda iz zdenaca transportita se cjevovodom na aerator s Raschigovim prstenima gdje se u protustruji uvodi zrak. Time se voda iz zdenaca obogaćuje kisikom potrebnim za oksidaciju željeza, nitrifikaciju amonijaka, otplinjavanje prisutnog sumporovodika a djelomično i ugljičnog dioksida.

Korak 3.

Podzemna voda se sa aeracije vodi na akcelatore. Na putu do akcelatora sirovoj vodi dodaju se dodatna sredstva za oksidaciju (KMnO4), sredstva za pospješivanje procesa koagulacije i flokulacije - otopine FeCl3 i polieliktrolit. Doziranje se vrši proporcionalno protoku.

Korak 5.

Sljedeća faza je bistrenje vode koje se odvija na akcelatorima. U njima se usporenim protokom vode sistemom cirkuliranja stvara lebdeći sloj flokula koji dalje stvara nove flokule koje se kao inaktivni mulj zbog sve veće težine talože na dnu. Bistra voda s površine akcelatora preljeva se preko češljeva u radijalno postavljene žljebove i odvodi na filtraciju.

Korak 6.

Filter polja su izvedena kao multimedijalni filtri s filterskom ispunom od kvarcnog pijeska i hiodroantracita. Donji sloj je kvarcni pijesak, a iznad njega se nalazi sloj hidroantracita. Procesom filtracije eliminiraju se sve zaostale nečistoće, proces filtracije obavlja se dubinski zbog različite granulacije hidroantracita i kvarcnog pijeska. Kako je hidroantracit veće granulacije, zadržava samo krupnije nečistoće. Finije nečistoće prolaze kroz njega do finije granuliranog kvarcnog pijeska i ondje se zadržavaju. Filtrirana voda odvodi se u bazen pitke vode gdje se na ulazu u bazen dezinficira. Takva, gotova pitka voda se preko crpki u strojarnici distribuira u vodovodnu mrežu potrošačima.

Naše mrežne stranice koriste internet kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Korištenjem stranica prihvaćate pravila privatnosti o kojima možete više saznati putem rubrike